недеља, 01 септембар 2019 13:09

Где су поштени послодавци

Napisano

 

 

Један од угледних професора београдског Економског факултета казао је недавно да су нам данас насушно потребни поштени и културни послодавци. Зашто их немамо, како да их стекнемо?

 

Поштени и културни послодавци би правично плаћали своје раднике и односили би се према њима с дужним и потребним уважавањем. Радници би се тако осећали сигурније и достојанственије. (Зар је то много, зар то не би требало да буде уобичајено? А нажалост није.) Ако би се тако односили према њима, допринос радника на послу био би несумњиво већи и квалитетнији. У самом друштву било би мање напетости и фрустрација. 

 

Како да дођемо до поштених и културних послодаваца? То је питање унутрашњег преображаја друштва. У питању поштених и културних послодаваца то би значило владавину закона плус свест о неопходности  поштења.

 

Један пример из давних година. Ми смо већ у једном тексту писали да је отац потписника овог текста крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века, као врхунски грађевински мајстор и мали предузимач, радио у Заострогу и Подаци, на хрватском приморју.

 

Догодило се да је власник једне велике куће у Подаци, тада пилот југословенске авијације, позвао оца да му уради велики резервоар за прикупљање кишнице. У том кршу и камену то није био једноставан посао. Подразумевао је и израду фине глазуре како прикупљена вода не би отицала.

 

Пилот Златко је пре оца био ангажовао двојицу других мајстора. Незадовољан њиховим радом отпустио их је. Када је отац почео да ради на резервоару Златко је првих дана навратио два пута и овлаш погледао како радови теку. До краја посла више није долазио.

 

Када је отац завршио посао позвао је Златка да погледа како је урађено, да премери и  израчуна колико треба да плати оцу. Златко је одговорио да је за квалитет сигуран, а да отац сам премери и донесе цену.

 

Отац је то урадио и предао Златку написан износ. Златко је избројао новац и дао оцу дупло више од тражене суме. Отац је рекао да је грешка. Златко је одговорио да није грешка.

 

Отац је онда питао, зашто тако Златко?

 

"Зато што су толико тражили и други, а дупло са мање квалитетни од тебе", стигао је одговор.

 

Отац је потписнику овог текста то испричао као нормалну животну и пословну ситуацију. Као ништа неуобичајено. Он је увек био превише мек послодавац и страдао је због тога. Пилот Златко то никако није био. Он је само био довољно поштен да правично просуди поштење и квалитетан рад неког другог.

 

Све ово смо написали да бисмо поставили питање на крају. Да ли би се данас у Ваљеву и у Србији могло догодити нешто слично. Или би послодавац резоновао: Одлично, добио сам квалитетно урађен посао за дупло мање новца од планираног. Што је овај мајстор превише скроман, да не кажем неку гору реч, па не зна да цени свој рад, шта му ја могу.

 

Има нешто  у ваздуху што људе наводи да се тако понашају, не само што су грамзиви по карактеру. То што је у ваздуху мора да подлегне неопходном унутрашњем, моралном преображају нашег друштва.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

Pročitano 349 puta Poslednji put izmenjeno недеља, 01 септембар 2019 14:04

1 komentar

 • Link komentara Micheal Benson недеља, 08 септембар 2019 22:30 napisao/la Micheal Benson

  Поздрав, сретан сам што могу да најавим истинску кредитну компанију од које можете добити брзи зајам, нудимо све врсте кредита нашим поузданим клијентима са 3% камате, контактирајте нас ако вам треба кредит. Пошаљите нам е-пошту Мицхеалбенсонлоанагенци @гмаил.цом
  Зајамни образац и вратите га

  Пуно име .................

  Године ..............

  Земља ..................
    
  Потребан износ зајма. ..................

  Трајање ..........................

Ostavi komentar

перископ

 

 • Парк или библиотека?
  1 11. децембар 2019.
  Парк или библиотека?
  1 11. децембар 2019.
  Ово је више реторичко питање. Библиотека ће, ако је буде, бити у парку преко пута Дома културе. И поред прикупљених…
  1 11. децембар 2019.
 • Ђорђе Млићевић, потпредседник СПС-а
  1 11. децембар 2019.
  Ђорђе Млићевић, потпредседник СПС-а
  1 11. децембар 2019.
  На недавној седници Главног одбора СПС, председник странке Ивица Дачић, предложио је за потпредседника и Ђорђа Милићевића, одмереног председника Градског…
  1 11. децембар 2019.
 • "Еуропромових" 30 изузетних
  0 06. децембар 2019.
  "Еуропромових" 30 изузетних
  0 06. децембар 2019.
  "Еуропро" ће у наредних годину дана на разне начине афирмисати 30 изузетних ученика, студената, младих спортиста, будућих научника и уметника.
  0 06. децембар 2019.
 • Зашто ме, као некад, не помилујеш по лицу?
  0 04. април 2017.
  Зашто ме, као некад, не помилујеш по лицу?
  0 04. април 2017.
  Понекад ми дође да "задавим" мог супруга. Зато што неће да разуме емотивна стања кроз која пролазим и јер су…
  0 04. април 2017.
 • Агроном
  0 03. јул 2016.
  Агроном
  0 03. јул 2016.
  Питао сам недавно поново изабраног члана Градског већа да ли зна за какав посао за мог доброг познаника агронома. Мој…
  0 03. јул 2016.
 • Зар мржња још увек траје
  0 27. јун 2019.
  Зар мржња још увек траје
  0 27. јун 2019.
  Ових дана на друштвеним мрежама Ваљевци ревносно позлеђују незацељене ране из рата партизана и четника. За надати се да се…
  0 27. јун 2019.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  1 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  1 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  1 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.