понедељак, 02 април 2018 15:46

Човек који не пристаје на провинцијализам

Napisano

 

 Остоја Миша Продановић, добитник је овогодишње Награде града Ваљева за афирмацију града. Ако је требало од Ваљева да буде награђен за нешто, онда је то баш за то.Миша је у дугом временском периоду утицао да  о Ваљеву с поштовањем говоре најбољи писци нашег језика. Јер нигде их, као у Ваљеву, није слушало по 200 људи у сред лета. 

 

Ја сам доста рано постао директор библиотеке. Имао сам 32, 33 године. У глави сам већ тада имао другачију идеју библиотеке, него што је она била до тада. Поштено је рећи да је библиотека и за време директоровања Миленка Радовића у многим аспектима била узорна установа, промишљено и добро вођена. Оно што је по мом мишљењу недостајало јесте шире деловање на простору изван Ваљева.

 

То је било време, средина осамдесетих година прошлог века, када су неке слободе освајане, дешавали су се значајни процеси у друштву, многе истакнуте личности у култури и уметности биле су високо котиране у самом друштву. Мислио сам да све то треба да постане део и ваљевске стварности. До тада то се у правом смислу у Ваљеву није догађало. Ја сам одмах почео са том врстом програма. Почео сам да доводим писце који су били на гласу, попут Слободана Селенића, Јована Радуловића, Миодрага Булатовића, Антонија Исаковића, Драгослава Михаиловића, Милована Данојлића...Они су поред књижевног угледа имали и ореол бораца за слободу јавне речи и изражавања. Одзив публике одмах је био изузетан. Двориште некадашње Дечије библиотеке увек је било пуно, а често и тесно да прими све којим су желели да чују писце.

 

Одјек тих догађаја, које су писци називали или трибинама или књижевним вечерима, брзо је стигао до Београда. Двориште је постало чувено место у српским оквирима и нема тог писца који је нешто значи у књижевним размерама Србије, а да није чуо за Двориште и да га није хвалио. Уз књижевне вечери, наравно, веома се лепо и с поштовањем говорило и о Ваљеву.

 

Писци су били изненађени да их је у Ваљеву, у сред лета, слушало по 200, 150, 100 људи, док у Београду нису могли сакупити ни десетак особа за промоцију неке књиге. Учинили сте пуно и за афирмацију ваљевских приповедача. Да ли су ови, који су живи, свесни тог вашег труда?

 

Како ко. Постоје људи који су реални и могу да одреде координате којима припадају. Они су били веома задовољни. Ја сам написао преко 400 књижевних есеја, осврта и критика. Многи од тих текстова посвећени су ваљевским писцима. Али увек има оних који су незадовољни, који би увек хтели више и који немају добру оријентацију у времену и простору.

 

Оно што је важно да смо ми успоставили много бољи однос према књижевној прошлости Ваљева, него што је то било раније. Ја сам иницирао оснивање "Љубине награде" за најбољу путописну књигу. Љуба је у књижевности остао као путописац, и то као редак путописац, не само у српским него и у европским оквирима. Награда је веома лепо прихваћена,а њени досадашњи добитници су велика и  значајна имена наше књижевности: Љубомир Симовић, Милисав Савић, Радмила Гикић Петровић и Ласло Бошковић. То је, такође, оно што је Ваљево дало нови искорак, нови импулс и бљесак у ширем простору.

 

Ја сам увек тежио да се културни догађаји и иницијативе које је Ваљево имало, прелију на шири простор и да Ваљеву донесу неку врсту сјаја, као што су осамдесете године донеле велики искорак и једну врсту славе за град.

 

Како онда доживљавате награду коју вам је град доделио?

 

Ова награда ме је обрадовала, јер је потврдила моју жељу, па ако хоћете и притајену наду, да ће неко препознати мој труд на афирмацији Ваљева. Све је то охрабрујуће.

Ја сам прошле године добио награду "Ђура Даничић" за животно дело у области библиотекарства и кулутуре. Та се награда додељује на нивоу Србије. Године 1997. добио сам награду "Милорад Панић Суреп" за библиотекарство. Познато је да је у нашем народу најтеже бити препознат у властитој средини. Мени се, ето, и то догодило.

 

Иако сте формално у пензији, сигурно и даље радите. Чиме се бавите ових дана?

 

После објављивања књиге о ваљевској приповетци у 19, 20 и 21. веку, управо завршавам књигу о ваљевском роману у том периоду. Та је књига још амбициознија и још прегнантнија, обухвата 55 ваљевских романописаца.

 

Зар их има толико?

 

Има. Има и неочекиваних открића. Открио сам Светозара Гавриловића, првог романописца у Ваљеву.Његов роман има наслов Народне изелице. Врло модеран роман, штампан у Шапцу 1889. године. Па изгубљени роман Драгутина Илића Јеје Под туђим небом, штампан само у тадашњој периодици, а не као књига. Има још романа који су објављени само у тадашњим новинама. Ја сам конкурисао за средства код града да се ти романи пронађу и можда објаве као књиге. То би било значајно за културу Ваљева.

 

Шта мислите о културним приликама у Ваљеву данас?

 

Мислим да младима треба дати прилику, поставити их на одговорна места. Онда ће они несебично радити и за град и за културу, а тиме и за себе. То би требало озбиљно и дословно схватити. 

 

 

Разговарао, Мијо Стојкановић

 

 

.

Pročitano 632 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 02 април 2018 17:38

1 komentar

 • Link komentara B.Nadin понедељак, 02 април 2018 18:16 napisao/la B.Nadin

  Sve pohvale veoma invetivnoj i podstičajnoj ličnosti. Nagrade su odavno zaslužene i valjda će sve stići na vreme.

Ostavi komentar

перископ

 

 • Удруживање најбољих
  0 22. октобар 2018.
  Удруживање најбољих
  0 22. октобар 2018.
  Ваљевски хирурзи доказују да су међу најбољима у Србији, ако се, ипак, изузме Београд. Крушик се великом донацијом за операциону…
  0 22. октобар 2018.
 • Добар човек у злу рата
  0 22. октобар 2018.
  Добар човек у злу рата
  0 22. октобар 2018.
  Владислав Биљић, веома занимљива и интригантна личност из Бајине Баште, објавио је недавно да је преминуо Милош Чулић Штека, један…
  0 22. октобар 2018.
 • Свет ће спасити књиге, а не диктатори и оружје
  0 22. октобар 2018.
  Свет ће спасити књиге, а не диктатори и оружје
  0 22. октобар 2018.
  Од 21. до 28. октобра, под слоганом "Радост читања", на површини од 30 000 квадратних метара одржава се 63. Сајам…
  0 22. октобар 2018.
 • Одела, униформе, чинови...
  0 08. јул 2011.
  Одела, униформе, чинови...
  0 08. јул 2011.
  Љубомир Марковић Одело не чини човека, каже стара пословица, али некада се оделом учини човек већим и важнијим но што…
  0 08. јул 2011.
 • Власт: исто, ако не и горе
  0 08. септембар 2017.
  Власт: исто, ако не и горе
  0 08. септембар 2017.
  Више је од годину дана од како су полуге власти у Ваљеву у рукама СНС и градоначелника Гвозденовића. Шта смо…
  0 08. септембар 2017.
 • Нове противградне ракете
  0 13. април 2017.
  Нове противградне ракете
  0 13. април 2017.
  Ваљево је набавило нове 64 противградне ракете. Тако ће овог пролећа 33 станице биће опремљене са по 7, 8 или…
  0 13. април 2017.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  0 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  0 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  0 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  0 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  0 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  0 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.