среда, 12 септембар 2018 20:52

Лепа река-Сигуран град

Napisano

 

Уређење корита Колубаре у дужини од четири километра кроз град највећа је инвестиција те врсте у Западној Србији. Завршетак радова донеће Ваљеву много мањи ризик од поплава. Становници насеља Колубара, између Железничке станице и реке, добиће нову улицу и стварно постати грађани Ваљева. Све то треба да буде завршено до краја априла идуће године. 

 

Када бисте у некадашњем Лењинграду, данас је то Санкт Петербург, крочили изван центра, ви више нисте били у једном од најлепших градова света, у Венецији севера. Сачекале би вас улице старог и оштећеног асфалта, руиниране фасада зграда у којима су степенице биле толико излизане да сте морали добро пазити да се не оклизнете и не поломите. Становници тих удаљених, заборављених квартова нису имали осећај да живе у лепом граду на Неви и на стотинама канала и острваца. Њихов поглед обухватао је нешто друго, старо и трошно.

 

Такав осећај могли би спрам Ваљева да имају становници насеља Колубара, између Железничке станице и реке, све до моста на Обилазници. Регулацијом корита Колубаре и они ће добити нову улицу с плочницима, осветљењем и комплетном подземном инфраструктуром. Тако да ће младе мајке у предвечерја, као и ове на Тргу војводе Мишића, моћи да возе своје бебе у колицима по тротоарима те улице. Тиме ће ово насеље коначно бити  повезано са центром града.

 

То је, ипак, онај микро, непосредно људски део овог великог пројекта. Корито реке биће што реконструисано, што изнова изграђено у дужини од четири километра кроз град. Река ће, требало би да тако увек, тећи мини коритом које је поплочано, а стрмине ће у великом делу бити обложене каменом. Ширим коритом целом дужином моћи ће да шетају људи сами или са својим кућним љубимцима, а са руба тог корита ко жели моћи ће да пеца рибу.

 

Овај посао добио је конзорцијум од три фирме: француска САДЕ, србијанске Хидротехника и Ерозија. Радове изводи Ерозија. Радови коштају 4,5 милиона евра. Још милион евра утрошено је на реконструкцију корита од моста код "Гранд" хотела до почетка парка на Пећини.

 

Сви радови треба да буду завршени до краја априла. На нашу скептичност да ће то бити могуће, члан Градског већа задужен за координацију овог пројекта Жарко Ковач, каже да ће то бити могуће. А ако све буде на планираном нивоу квалитета, па ако се и продужи месец или два неће бити крај света.

 

У уторак је желео да види  како ће корито Колубаре на крају изгледати и Милан Михаиловић, начелник Цивилне заштите за Колубарски округ. Регулисана Колубара омогућиће бржи проток воде кроз град. Уз помоћ бране Ровни Ваљево би опасност од поплава свело на најмању могућу меру. У ноћи између 14. и 15. маја 2014. године брана је задржала  пет милиона кубика воде. Да  се и та вода сручила у град  ситуација би била знатно гора. У сваком случају Ваљево ће бити један од баш ретких градова у Србији са оваквим степеном превентивне заштите од ћуди све непредвидљивије природе. Наша цивилна заштита је за свој досадашњи рад врло респектована у колегијалним и стручним круговима у Србији.

 

Нимало узгред: Биће очишћене и уређене обале Јабланице и Обнице, од састава па по километар и 200 метара. Обница ће бити уређена у каснијој фази за још 1300 метара од Казнено поправног завода па до моста за Параментиће.

 

Пећина би требало да буде центар будућег спортско-рекреативног комплекса. Поменули смо већ изгледну идеју да се на мини акумулацији и брани код стадиона Будућности уреди језеро за веслачке спортове. У парку Пећина биће реконструисан кошаркашки и изграђен мали фудбалски терен. Уз Видрак ће бити уређене пешачке стазе. За све то је битан предуслов да се транзитни саобраћај измести на будућу обилазницу, да камиони не пролазе кроз сред спортско-рекреативног центра.

 

Штета за нас зашлих у озбиљне године. За шта ли је еуфемизам израз "озбиљне године".

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

Pročitano 928 puta Poslednji put izmenjeno среда, 12 септембар 2018 23:22

1 komentar

 • Link komentara Mirjana четвртак, 13 септембар 2018 11:04 napisao/la Mirjana

  Dok se sve to ne završi može da se zatvori ograda kod dečijeg igrališta na Pećini. Ne treba ni konzorcijum, valjda...Tako stoji već duže vreme, meri se u godinama, kola prolaze kroz dečije igralište!!! Niko nema nadležnost. Unapred se IZVINJAVAM ako je ovih dana popravljeno, nisam prolazila neko vreme.

Ostavi komentar

перископ

 

 • Парк или библиотека?
  1 11. децембар 2019.
  Парк или библиотека?
  1 11. децембар 2019.
  Ово је више реторичко питање. Библиотека ће, ако је буде, бити у парку преко пута Дома културе. И поред прикупљених…
  1 11. децембар 2019.
 • Ђорђе Млићевић, потпредседник СПС-а
  1 11. децембар 2019.
  Ђорђе Млићевић, потпредседник СПС-а
  1 11. децембар 2019.
  На недавној седници Главног одбора СПС, председник странке Ивица Дачић, предложио је за потпредседника и Ђорђа Милићевића, одмереног председника Градског…
  1 11. децембар 2019.
 • "Еуропромових" 30 изузетних
  0 06. децембар 2019.
  "Еуропромових" 30 изузетних
  0 06. децембар 2019.
  "Еуропро" ће у наредних годину дана на разне начине афирмисати 30 изузетних ученика, студената, младих спортиста, будућих научника и уметника.
  0 06. децембар 2019.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  1 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  1 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  1 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.