субота, 01 јун 2019 18:57

Проф. Чупић: Никада више узурпаторска власт!

Napisano

 

На протесту у Ваљеву синоћ је говорио др Чедомир Чупић, професор на Факултету политичких наука у Београду. Професор је изнео три услова која би власт требало да испуни за одржавање фер и слободних избора. Без испуњавања тих основних услова на изборе се не може изаћи."Србија је данас у ситуацији великог моралног посрнућа. То ће бити опустошена земља ако ова власт остане", поручио је проф. Чупић. 

 

Снага протеста, ако се мери бројем учесника, у евидентном је опадању. Синоћ се у Ваљеву, на Десанкином тргу, окупило свега око 150 људи. Али, како је казао проф. Чупић, они одржавају ватру протеста, супстанцу грађанског отпора, и он им се посебно захвалио на томе.

 

"Одмах да вам кажем људи, нисам за то да једна власт оде а друга да дође и да настави са узурпаторском владавином. Ми коначно морамо донети системске законе који ће онемогућити да било ко икада више зграби власт за себе и врхушку своје партије. Ми, грађани, хоћемо само нормалан живот што значи да се поштују норме, прописи и закони. Тиме се људима гарантују правда, слобода и добро". 

 

"Ови протести траже услове за одржавање слободних и фер избора и ослобађање медијског система од злоупотреба и простаклука. Да би колико-толико били обезбеђени слободни и фер избори, према мојем схватању, неопходно је испунити три услова. Први је повезан са допуном два закона: Закона о председнику и Закона о влади Србије.

 

У Закону о председнику треба унети одредбу да  председник, посебно током изборне кампање, не може да присуствује састанцима, скуповима и манифестацијама било које странке, нити да иједна странка може да користи фотографије или име председника током кампање.

 

Да председник у току изборне кампање за било који ниво власти не може да одлази у посету местима у унутрашњости земље, да на тај начин не би злоупотребио функцију у страначке сврхе.

 

У Закону о влади потребно је унети члан  да премијер, министри, заменици министара и именована лица која ће учествовати у кампањи, на дан расписивања избора поднесу оставке на места у влади и напусте владу. То је једини начин да се сви учесници изборне кампање и изборног процеса ставе у равноправан положај.

 

Други услов односи се на избор чланова РЕМ-а. Они морају да буду бирани на основу критеријума професионалности  и моралности. Пристојан човек од професије има две моћи: моћ знања у оквиру онога чиме се бави и моћ савести. Моћ знања без савести може да буде монструозна, може да буде злоупотребљена на опасан начин. Зато је на наставницима, који су стуб друштва и мора им се обезбедити пристојан живот, да деци дају знање, али да их истовремено учвршћују  у моралним вредностима.

 

Трећи предуслов за поштене изборе јесте промена састава Републичке изборне комисије. Потребно је озаконити избор нестраначких личности у то тело које су неспсорно квалификоване, али и моралне особе. То гарантује да сви приговори на евентуалне изборне пропусте и нерегуларности  буду озбиљно разматрани и исправљени.

 

Ово је минимум захтева да се изађе на изборе. У случају да се они не испуне на изборе се не може изаћи, јер би се тиме радило на штету грађана, казао је професор Чупић. 

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

 

 

 

Pročitano 1054 puta Poslednji put izmenjeno уторак, 04 јун 2019 00:52

Ostavi komentar

перископ

 

 • Сети се где си била
  0 13. април 2017.
  Сети се где си била
  0 13. април 2017.
  Близу три године, суботом два пута у месецу, помажем у манастиру Ћелије. Нисам сама у томе. Око двадесет жена, такође,…
  0 13. април 2017.
 • Лепа река-Сигуран град
  1 12. септембар 2018.
  Лепа река-Сигуран град
  1 12. септембар 2018.
  Уређење корита Колубаре у дужини од четири километра кроз град највећа је инвестиција те врсте у Западној Србији. Завршетак радова…
  1 12. септембар 2018.
 • Забрана за "Догодине у Призрену"
  0 08. октобар 2018.
  Забрана за "Догодине у Призрену"
  0 08. октобар 2018.
  Стигло је озбиљно упозорење да ће песма "Догодине у Призрену", коју изводи Београдски синдикат и етно група Тrаг,бити уклоњена са…
  0 08. октобар 2018.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.