понедељак, 29 март 2021 17:45

Десет година ја чекам да ме то питаш

Napisano
Аутор текста ове зиме на Дрини, у родном селу Аутор текста ове зиме на Дрини, у родном селу

 

Тридесет година памтим ову причу. Моје поштовање за њене јунаке је веома добоко, а успомена на њих лепе и сетне. Сада сам пожелео да причу пустим међу људе.

 

Мој рођак, врсник и први комшија био је ретко добар и карактером мекан човек. Није имао унутрашњу чврстину која ствара амбицију и помаже јој на паметан начин да се оствари.

 

Отац му је био озбиљан, одговоран и чврст човек. Знао је почетком седамдесетих година да је школовање пут избављења за сеоску мушку децу од зидарског рада по свету или мукотрпног рада на оскудним имањима. Зато је желео да му се син школује. И био је посвећен томе.

 

Мој рођак то тако није разумео. Једна средња школа, па друга, онда напуштање пре завршетка и рад по свету са зидарима. Уследиле су цигарете, алкохол, одлазак на игранке ноћу у удаљена села, све оно што се погрешно у то доба сматрало да младића чини зрелим.

 

Отац је био разочаран, љут, тужан и разочаран због тога. Саветовао је сина, молио га, упозоравао, помало претио, али то није помогло. И једног дана отац је одлучио: од тог дана више га није занимало како син живи и шта ради. То му је и саопштио.

 

Син је наставио по свом и његово понашање је бивало, најпре по њега самог све лошије, а за његове ближње све неприхватљивије. Отац је гледао, ћутао и патио.

 

Током година таквог живота мој рођак је успео да се, ипак, запослеи у једној од фабрика у Бајиној Башти и да се ожени веома паметном и карактерном девојком. Али начин живота није мењао. Његова породица била је солидно имућна и на добром гласу.

 

Рођак је пио и тонуо све док једног дана супруга није стала пред њега и рекла да ако од сутра не престане да пије, што је значило ни кап алкохола, она ће истог дана отићи од њега.

 

За дивно чудо и на радост својих блиских мој рођак је рекао: "У реду, знам, нећу више пити". И до краја живота одржао је реч.

 

Живот је онда коју годину текао складно и уобичајено. Једног летњег дана отац и син су косили ливаду, оним ручним косама. Када су сели да предахну син је рекао: "Оче, хтео бих нешто да те питам. Могу ли?"

"Можеш", одговорио је отац, али ја знам шта хоћеш да ме питаш".

"Шта".

"Хоћеш да купиш плац у Бајиној Башти да правиш кућу, па ти требају паре".

Како си знао, оче?

"Е мој сине, десет година ја чекам да ти то мене питаш".

"Хоћеш ли ми помоћи, оче?"

"Наравно да хоћу. Ко ће други".

 

Сутрадан је отац отишао код свог брата, способног и угледног грађевинског предузимача и објаснио му ситуацију. За неколико дана купили су плац, а у року од три месеца мог рођака уселили су у нову кућу.

 

Ко је од нас данас довољно чврст и одлучан да тако одсече своје дете, да га пусти да испашта своју заблуделост,да тугује и пати  надајући се суштинском преокрету у његовом животу.. И да без прекора и приговарања - говорио сам ја теби, десет година си изгубио - прихвати синовљев преображај као несмерљиву радост и да одмах прионе да помогне.

 

Мој даљи стриц умро је, нажалост, у сред грађанског рата. Имао је 60 година. Мој рођак, након што је као учесник прошао ризике тог рата, преминуо је са четрдесет четири године.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

Pročitano 563 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 29 март 2021 20:45

Ostavi komentar

перископ

 

 • Еуропром стигао и у Завлаку
  0 14. јул 2020.
  Еуропром стигао и у Завлаку
  0 14. јул 2020.
  Нови малопродајни објекат, површине од око 550 квадратних метара, поред прехрамбених и хемијских производа за кућну хигијену, има и пољопривредну…
  0 14. јул 2020.
 • Хоће ли Руси коначно доћи?
  0 18. октобар 2016.
  Хоће ли Руси коначно доћи?
  0 18. октобар 2016.
  Помоћник градоначелника Саша Симић и члан Градског већа Андра Савчић, јуче су примили групу руских привредника, који су уједно чланови…
  0 18. октобар 2016.
 • Лепа река-Сигуран град
  1 12. септембар 2018.
  Лепа река-Сигуран град
  1 12. септембар 2018.
  Уређење корита Колубаре у дужини од четири километра кроз град највећа је инвестиција те врсте у Западној Србији. Завршетак радова…
  1 12. септембар 2018.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.