субота, 12 август 2017 00:25

Лепота и страст младости

Napisano

 

Овог лета нећу ићи на море. Нисам сигурна ни како ће бити наредних година. Зато је време да почнем  да се сећам. Почећу с мојим најлепшим летовањем.  Зашто ми је летовање у лучком граду Бару остало у најснажнијем сећању?

 

Моје најлепше летовање догодило се 1989. године, не у Грчкој, не у Тунису или на Хрватском приморју, него у лучком граду Бару. Летовали смо у кући тадашњег момка а будућег супруга моје сестре Маријане. Неколико дана у кући смо били само Маријана, Бобан и ја, а онда нам се придружио мој будући супруг. Исте вечери из Немачке су дошли Катрин и Гордон.

 

Мој будући супруг и ја били смо у вези око годину дана. Сачекала сам га по највећој жези на железничкој станици. Кућа је била удаљена од станице десетак минута хода.

Тек што смо дошли у собу, спустили ствари и затворили врата, мој будући супруг ме је загрлио тако чврсто и страсно. Његове руке...Потражила сам његове усне. У варијацијама то се понављало сваког дана летовања.

 

Рођака Маријана се сутрадан смеши. Каже: "Не брини, било је тако подстицајно за мене и Бобана".

 

Најлошије је прошао Гордон, леп и фин младић од 27 година. Њему је Катрин, са којом се забављао већ три године, тек када су стигли у Бар и сместили се у собу, казала да се заљубила у другог и да неће да води љубав са њим.

 

Гордон је почео по цео дан некуда да лута, а нaвече се враћао припит. Катрин је бринула а када би се Гордон појавио, она би му села у крило и мазила га.

 

"Све жене на свету примењују иста лукавства", каже мој будући супруг. Сутрадан Гордон каже да је Катрин и даље остала неумољива.

 

Када се Гордон како-тако, ипак, привикао на новонасталу ситуацију, нас четворо смо одлазили изнајмљеним аутомобилом на плажу, на обалском делу Светог Стефана.

 

Простор је некако упијао све гласове и звукове тако да није било никакве вреве и жагора. Угодан мир и тишина. На пиће смо одлазили у Милочер, у веома отмен ресторан, само прешавши гребен. 

 

Сваки пар је по једно вече припремао вечеру за све. Седели смо у дворишту уз обед и пиће, причали, певали и урнебесно се шалили.

 

Последње вечери пред одлазак, свих шесторо смо ишли на вечеру у Улцињ, у ресторан "Балшића двори". Ресторан је пронашао Гордон на једном од својих целодневних лутања. Галантно дочекани од униформисаних конобара, седимо на високој тврђави под лампионима и уз свеће, док се доле морски таласи сударају са зидовима тврђаве. Сви смо млади, здрави, лепи, препланули, неоптерећени и заљубљени. С тим што Гордон воли Катрин, а она неког трећег.

 

Сутрадан смо се растали уз најлепше међусобне жеље.

 

Мој супруг данас каже да летовања искључиво памти по девојкама и књигама које је  прочитао. Те 1989. године, каже да је био са најлепшом девојком и да је прочитао најбољу књигу. Књига је била "Др Живаго" Бориса Пастернака, а девојка сам била ја.

 

 

Ружица Стојкановић

 

 

.

Pročitano 1862 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 11 септембар 2017 14:42

Ostavi komentar

перископ

 

 • Буџет Ваљева око три и по милијарде
  0 17. децембар 2017.
  Буџет Ваљева око три и по милијарде
  0 17. децембар 2017.
  Миодраг Бранковић из Миличинице Данас је одржана, прилично слабо посећена, јавна расправа о Нацрту буџета за 2018. годину. Буџет је…
  0 17. децембар 2017.
 • Пепе: Један узвишен живот
  0 04. септембар 2018.
  Пепе: Један узвишен живот
  0 04. септембар 2018.
  Српски режисер Емир Кустурица рекао је да је уверен да ће бивши уругвајски председник Хосе Мухика бити инспирација онима који…
  0 04. септембар 2018.
 • Трагични као Ромео и Јулија
  0 23. јун 2020.
  Трагични као Ромео и Јулија
  0 23. јун 2020.
  Од тада се молим за спокој душе те несрећне девојке. Често запалим свећу поред њеног споменика у порти цркве Св.…
  0 23. јун 2020.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.